Kiállítások

Péntek-vasárnap - április 25-27.:

  • Címer kiállítás a diákok pályázati munkáiból. (Boba, Ják, Jákfa, Nick, Sitke, Szeleste, Uraiújfalu, Vasegerszeg)
  • Családi címerek kiállítása a Jáki Művelődési Házban.
  • „Az Árpádok kora mai szemmel”című képzőművészeti pályázatra érkező művekből. Nagy örömünkre szépszámú pályázati munka érkezett, nem csak belföldről, hanem a határon túli magyar líceumokból is. A pályázat legjobbjainak kiállítása a Jáki Nagy Márton Általános Iskolában:
  • Horváthné Bazsó Irén ikonfestő kiállítása. Alkotásai megvásárolhatóak a helyszínen, a vételár 20 %-át a művésznő a jáki freskók restaurálására ajánlotta fel. A kiállítás a Katolikus közösségi házban látható egy hónapig. Április 25-27-én egész nap látogatható, természetesen díjmentesen.
    Ikon kiállítás a Katolikus közösségi házban. Kiállításrendező: Némethné Szabó Csilla.
  • Kiss Márta festőművésznő egyedi meglátású Szent György festménye és nyolc tablója, mely a történelem során végig elemzi a mindenkori Szent György
    ábrázolást, egészen az ő művéig. Egyfajta verselemzés, mely a művész gondolatait mutatja be az alkotás folyamatában a végkifejletig.

Horváthné Bazsó Irén ikon kiállítása

Az ikon szó egyszerűen képmást jelent, a művészvilágról alkotott képének megjelenését bármely közegben, legyen az képzelt, vagy valóságos. Szorosabb értelemben az ikon szó, az ortodox keresztény hit világban és dogmában egyedülálló és fontos szerepet játszó szentek képmását jelenti. Az ikon az egész ortodoxia kifejeződése. Az ikon, mint szent ábrázolás, egyike az egyházi hagyomány megjelenési formáinak. A Megváltó, az Istenszülő, az angyalok és a Szentek ikonjának tisztelete, a keresztény hit dogmája, amelyet a VII. egyetemes zsinat fogalmazott meg. Az ikon, az istenélmény kivetítése. Az ikon festmények, nem csupán a festő személyes istentapasztalatát közvetítik, hanem a hozzá tartozó hitrendszer egészét is magukban hordják. Ezt az összetett közlést nem egy művész határozza meg, ezt a művészi jelrendszert hagyományozza a festőre, az ikonográfia Kánon, mely Kánon nem esztétikai, hanem világnézeti kategória, nyelv, amely megértésre vár, amit meg lehet tanulni. Az ikonok tele vannak együttérzéssel és meleggel, mert a misztikus érzések, melyeket közvetítenek, átmelegítik a szívét is annak, aki szereti és megérti őket. Az ikon a nézőben egy sor érzelmet vált ki, humanitást, megértést, megbocsátást, szolidaritást, emberszeretetet, ezért az ikonnak morális funkciója van, egyszóval katartikus.

Néhány szó magamról:

Horváth Lászlóné Bazsó Irén vagyok. Szegeden születtem 1948-ban, római katolikus családban. Már gyermekkoromtól kezdve érdekelt a festőművészet. Családi könyvtárunkban is rengeteg festő albuma volt található, amit felnőtt koromban is számos kötettel gazdagítottam. Már korábban is megvolt bennem az alkotás iránti vágy néhány portré erejéig, de különböző okoknál fogva, valahogy nem sikerült kiteljesednem az általam nagyra tartott és rajongásig szeretett festőművészetben. Fiam görögországi látogatásai és ortodox hitre térése kapcsán csodálattal szembesültem a keleti ikonábrázolással: a mi nyugati szemléletünknek elsőre szigorúnak tűnő, de valójában szívet és lelket megszólító, nagyon emberközeli művészettel. Első képeimet Jószai Sándor képzőművész vezetésével működő Szent Lukács ikonfestő körben készítettem. Itt ismerkedtem meg az ikonfestés fáradságos, de csodálatos világával.

Nagy büszkeséggel tölt el, hogy ikonjaim közül néhány, már igen távoli országba eljutott: Németország, Egyesült Államok, Szerbia, Hollandia. A szegedi Szent György Nagyvértanú magyar ortodox Egyházközség templomában van kifüggesztve az általam festett államalapító Szent István király ünnepi ikon.

Az itt bemutatott ikonok hosszas előkészítő munkával, a hagyományoknak megfelelően előkészített falapra, aranyfüst lemezre, olajfestés technikával készültek.

Kívánom, hogy a keleti kereszténység művészetének időtlensége, az itt bemutatott képeken keresztül, az Ön szívét és lelkét is megérintse ebben a rohanó világban.

Elérhetőség

e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
honlap: www.festomuvesz.hu/bazsoiren és www.painter.hu/bazsoiren

Jáki templom portáléja
Jáki oroszlán
Jáki Nagy Márton
Isten hozta Vas megyében
A Jáki templom éjjel
Temetési siratók freskó
Jáki Nagy Márton és rokonsága freskó